mariannemulders.reismee.nl

Pico en excursie laatste dag

15 april 2026 Pico kaas en wijn toer.

We hebben een excursie geboekt en dat was vandaag.De gidsJoao was een jongemandie sinds een aantal jaren op de Azoren woont en van oorsprong uitPortokomt. En wij waren zijn enige gasten. Dus het programma werd deels aan ons aangepast.

Hij wist heel veel over het eiland en we hebben hem de oren van het hoofd gevraagd.Maar om zo’ndag te verslaan is dan niet eenvoudig, Mijn hoofd tolt. Laten we beginnen methet gegeven dat hij ons kleine huisjes dieaande kust staan,liet zien. Het zijn uitzichtpuntenhoogop de helling. De kust is hier nagenoeg overalin de diepte. Deze huisjes dateren uit de tijd van de walvisvaart. Mensen hielden de wacht en gaven aan de schippers door waar de walvissen verschenen. Hij vertelde dat er veel grote walvissen komen hier aan de kust,omdat er op nauwelijks15 meter van de kust een diepte is van 500 meter in de oceaan en op sommige plekken nog wel meer. Pico is het eiland waar je het beste in Europa walvissen etc. Kunt zien.Ik stap niet in zo’n lage boot die scheurt over het water en deint als een gek, Wordt ondanks pillen op slagzeeziek.

Daarna rijden we al snel landinwaarts en direct verschijnt de grote berg/vulkaan Pico met een beetje wolken er soms voor. Verder zienwerondom kleine heuvels en hij vertelt dat al deze heuvelsvulkaanuitbarstingen zijn geweest lang heel lang geleden.Hij is ook gids als begeleider in de beklimming van de vulkaan.Het is een zwaar traject. Vrij steil. Regelmatig gaat men naar boven, slaapt in de krateren komt de volgende ochtend weer terug. Hij zegt na een half uur al te zien of iemand deze klus kan klaren en anders stuurt hij de mensen terug.Omdat wij reeds gisteren daar hadden gestaan brengt hij ons nu naar een uniek aantalkratermeren. Die komen niet voor op google en we zagen dan ook geen toeristen. Prachtig indrukwekkend. Niet in foto’s uit te drukken.

Dan naar beneden aan de noordwest kant.Daar een eerste wijngaard bezocht en uitleg gekregen dat men hierittbv in Lanzarote (Ook vulkanisch en wijnbouw)geen gaten maakt en de planten diep erin zet, maar muren opbouwt van de lavastenen om zo de plant te beschermen tegen de wind en de stenen worden warm van de zon en stralen dat naar binnen uit zodat de druiven goed groeien, ze groeien in de breedte en niet omhoog. 300 jaar geleden exporteerdePico al wijn naar Europa en Amerika.Deze export is door de concurrentie helemaal ingezakt en men verbouwtnu druiven op 1000 hectareen probeert dit weer verder uit te bouwen.Op het terrein stond een klein molentje. Die staan hier op meerdere plaatsen en zijn meegebracht door de Vlamingenongeveerin de 15een 16eeeuw. Erwerdgraan en mais gemalen voor de lokale bevolking. Daarna reden we naar de lunchplek. We waren benieuwd, Het bleek in een soort park te zijnmet hoge bomen waar picknick tafels stonden.

Joao pakte uit de achterbak 2 gasbranders en pannen met eten, Als voorgerecht kregen we kaasmet sla uit de tuin en heerlijke olijfolie eropen stukje kaas uit Pico.Het hoofdgerecht bestond uit groentengebakken en gestoofd varkensvlees.Het bedrijfje datdeze toeren verzorgd bestaat uit 3 personen. En een van de eigenaren is ook een goede kok en maakt de maaltijden klaar.Natuurlijk een wijntje van de streek erbij.

Na de lunch terug naar de kust. Daar liet hij ons een oud dorp zien. Helemaal opgebouwdmet lavastenen. (Deze zijn er velen vanin voorraad en wordennog steeds voor allerlei doeleinden gebruikt.) Er wonen ook nog mensen in dit kleine dorp dat en toeristische attractie is. Danzijner aan dat deel van de kust ookveel lavastenen die samenervoorzorgen dat de zee tussen de stenen doorstroomt en dan ontstaan er mooie taferelen.Jekunt er via trappen enpaadjes overheen lopen, de plaats heet Magdalena.Daarna volgde de wijnproeverij. We kregen 3 soorten te drinken al dan niet met uitspugen. Witte wijn, rosé en een rode wijn.

Tja er werd veel verteld over de wijnbouw in Pico die dus al eeuwen oud is.Hij startte in 1460 10 jaar nadat de eerstekolonisten zich op het eiland vestigden.OP perswijn.nl ontdekte ik een heel verhaal over de ontwikkeling van de wijn in Pico zeer bijzonder. DeGebr.Franciscanenhebben er iets mee van doen.

Uiteindelijk heb ik een rosé gekocht. Dus die wordt in nl opgedronken. Daarna terug naarLajeswaar we de gids ’s ochtends getroffen hadden.Hij vroeg ons of we voor hem liedjes konden zingen. Alzingendals giebelende meiden hebben we natuurlijkTulpen uit Amsterdam gezongen, ons Wilhelmus en het voetballiedvan links naar rechts.

Kortom het was een zeer informatieve en gezellige dag met weer prachtig weer. Ik plaats altijd de foto’s in de volgorde van het verhaal maar plaats niet overal tekst bij. Kostte veeltijd. Morgen vliegenwenaarSAOMIquel, waar we op 2 plaatsen de resterende dagen gaan overnachten.

Leonie

Marianne, ik was er bij en vind dat je het goed verwoord hebt. En voor de lezers: ik was de uitspuger van de wijn en Marianne zeker niet!

Lia

Jullie hebben weer een zeer informatieve dag gehad zo te lezen.
Een gids laat je toch weer plekken zien waar je zelf niet zo gauw komt.

Jetty

Tjonge wat een bofferds zijn jullie! De gids helemaal voor je alleen! Heel veel avonturen beleefd en veel kunnen vragen! Een topdag dus! ( behalve het zeeziek worden dan) 🙋‍♀️😘

Will S

Wat beleven jullie toch veel!

Hannie

Heel leuk zo'n privé excursie. Dan hoor je heel veel.