mariannemulders.reismee.nl

De rit in de canyon/wadi, verlaten dorpje en forten in Nissa

6e dag 3 december

Van de hoge bergen naar de canyon op de grond., oude vervallen dorpen en forten.

Dezelfde weg terug naar beneden.

Eerst dus weer off road. Kwamen fietsers tegen helemaal ingepakt in het gezicht vanwege de stof. Beneden was er parkeerplek waar je in een vallei keek met heel veel palmbomen en tegen de berg een volledig vervallen dorp. Bahla.

Prachtig. Daarna reden we de canyon in , nu off road begaanbaar maar smal . Als er regen valt wordt het snel een fiks stromende rivier en kun je er niet in dan is het weer een Wadi.

Maar indrukwekkend niet in een foto te vangen de wanden die 2000 meter boven je uit torenen!

Mooie begroeiing soms plassen water. Aan de rand een irrigatie systeem om water op te vangen voor de palmen.

Daarna naar de volgende plaats waar je kunt rondlopen en waar niemand meer woont. Grotendeels vervallen Al Hamra.

We spreken over wat de reden is dat hier niet gerestaureerd wordt. Natuurlijk geld maar ook iets heel anders. De huizen hebben nog steeds eigenaren en er is veel strijd over al dan niet restaureren . Wanneer is iets nog authentiek! Bijzonder . We maken kennis met het irrigatiesysteem: de Falaj. een systeem van goten die het water zowel uit de grond als uit de lucht opvangen en vasthouden en brengen naar de plekken waar het nodig is. Daarna naar het eerste fort. Het is mega groot . Het enige gebouw in Oman dat op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het Bahla fort 346 hectare groot, dat dateert uit de zestiende eeuw en er zijn stukken heel oud. Dit fort is uit de Portugese tijd. Oman is 150 jaar bezet geweest door Portugal

In het fort mooie deuren, huisraad en in het tweede fort zagen we een opslagplaats voor dadels . En door deze te stapelen en te laten liggen droop er aan de onderkant soort siroop uit. Vijanden werden soms afgeweerd door boven de poorten heten dadel siroop uit te storten op hun hoofden. Slokje ervan geproefd. Is net zoiets als onze appelstroop, maar dan smaakt het naar dadels. Een heel grote oppervlakte

Bij het tweede ford Jabrin trad een traditionele groep op met trommels en ook een doedelzak. Voornamelijk jonge mannen die er ook bij dansten. We spraken over de verschillende huidkleur van lucht tot heel donker. De gids vertelde dat er nog lang slavernij geweest is in Oman. Nu is er een strenge wt waarin slavernij is verboden maar ook mag men niemand zwart noemen

Mooi klassiek strak fort gebouwd in 1652 als koninklijk paleis.

Veel informatie vandaag en veel plaatsjes gezien . Hoop dat ik geen fouten heb gemaakt . Nu slapen we 2 nachten in Niswa . De voormalige hoofdstad van Oman. Morgen de stad en de soek.

Ps tot 23.00 doorgeschreven want als ik achter ga lopen kan ik al die zaken niet meer reconstrueren .

Charlotte

Wat leuk om via je blog een beetje met jullie mee te reizen! Veel plezier!

Lia

Bijzondere dingen meemaken en proeven. Top.

Addy

Het is iedere keer weer spannend om je verhaal te lezen.

Jetty

Wat zien jullie weer mooie dingen van het land: natuur en cultuur!

Ineke

Leuk je zo te volgen, wat een mooie bijzondere reis.